Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Η Περιπέτεια της Φιλοσοφίας σε 24 Ώρες

Στο μάθημα γίνεται μια συστηματική επισκόπηση των κύριων περιόδων της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Ιδεών από τους Προσωκρατικούς μέχρι τον 21ο αιώνα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο «συνεχές» της φιλοσοφικής σκέψης που σημάδεψε τον δυτικό πολιτισμό και παρουσιάζονται διεξοδικά τα σημαντικά ορόσημα της μεταφυσικής, της γνωσιολογίας και της ηθικής.

Διαβάστε περισσότερα
Εισαγωγή στο Κοινωνικό Επιχειρείν και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Αξίες και Κοινωνικός Σκοπός

Στο μάθημα αναλύονται συνοπτικά οι έννοιες των αξιακών συστημάτων και του κοινωνικού σκοπού και διερευνώνται οι ηθικές προεκτάσεις από την σύγκλιση ή απόκλιση των προσωπικών φιλοδοξιών με το συλλογικό συμφέρον. 

Διαβάστε περισσότερα
Ηθική - Επιστήμη και Τεχνολογία: Βιοηθική και Εξέλιξη της Επιστήμης

Στο σεμινάριο προσεγγίζονται οι βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας με έμφαση στα ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τις επιστημονικές εξελίξεις και την σύγχρονη τεχνολογία. Εξετάζονται ερωτήματα όπως: Πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις επηρεάζουν τον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου στην καθημερινή μας ζωή; Πώς κρίνουμε το σωστό και το λάθος; Τι συνεπάγεται η αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης φύσης;

Διαβάστε περισσότερα
Ηθική και Τεχνολογία

Στο μάθημα αυτό εξετάζονται τα κύρια προβλήματα της Ηθικής της Τεχνολογίας καθώς και ορισμένα βασικά οντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα προσεγγίζονται τα ζητήματα: τι είναι Τεχνολογία, πώς αυτή καθορίζει τον πολιτισμό και ποια συγκεκριμένα ηθικά διλήμματα εγείρονται από την επίδρασή της τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και από την ενδεχόμενη επίδρασή της στις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα
Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

Στο μάθημα αυτό γίνεται μια συστηματική εισαγωγή στις βασικές έννοιες και στα προβλήματα της Γνωσιολογίας, της Μεταφυσικής και της Ηθικής. 

Διαβάστε περισσότερα
Φιλοσοφία και Θεωρία της Επιστήμης

Στο μάθημα γίνεται μια συνοπτική εισαγωγή στην επιστημολογία και στο πρόβλημα της δικαιολόγησης της γνώσης. 

Διαβάστε περισσότερα
Φιλοσοφία της Γλώσσας

Στο μάθημα προσεγγίζονται ζητήματα σχετικά με τον περιγραφικό και αξιολογικό χαρακτήρα της γλώσσας καθώς και ζητήματα που αφορούν στην προθετικότητα και την έκφραση των νοητικών φαινομένων. 

Διαβάστε περισσότερα
Η Φιλοσοφία στη Καθημερινή Ζωή: Αξίες, Πράξεις, Διλήμματα

Ο ρόλος της φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση καθημερινών διλημμάτων σχετικά με τη ζωή, την υγεία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές δυνατότητες. Πώς κρίνουμε το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος; Ηθική Διλήμματα σχετικά με το περιβάλλον, την υγεία, το χρήμα, την τεχνολογία και το διαδίκτυο, την ζωή και τον θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα


Top