Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Ιατρική Ηθική και Οριακές Καταστάσεις

Στόχος της διδακτικής ενότητας είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με το εννοιολογικό περιεχόμενο και τη σημασία των «οριακών καταστάσεων». Οι «οριακές καταστάσεις» αποτελούν έναν νεοπαγή όρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στο ευρύ πλαίσιο της Εφαρμοσμένης Ηθικής. Αφορά ζητήματα τόσο της τελευταίας, όπως για παράδειγμα η περιβαλλοντική ηθική, όσο και της Βιοηθικής και της Ιατρικής Ηθικής.

[ΚΛΕΙΣΤΟ - Απευθύνεται στους/στις εγγεγραμμένους/ες φοιτητές/ριες του Μ.Π.Σ. Βιοηθική – Ιατρική Ηθική του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου]

Διαβάστε περισσότερα
Ηθική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο μάθημα Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική επιχειρείται μια συνοπτική εισαγωγή σε βασικά ερωτήματα της οντολογίας και της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα εφαρμοσμένης ηθικής που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την χρήση ευφυών μηχανών.

[ΚΛΕΙΣΤΟ - Απευθύνεται στους/στις εγγεγραμμένους/ες φοιτητές/ριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση την Ηθική του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ]

Διαβάστε περισσότερα
Νόηση και Συνείδηση στα Ζώα

Στο μάθημα επιχειρείται μια συνοπτική εισαγωγή σε βασικά ερωτήματα της φιλοσοφίας της νόησης και κατ’ επέκταση της φιλοσοφίας των επιστημών του νου, των γνωσιακών επιστημών, της ψυχολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης με βασική εστίαση σε οντολογικά και επιστημολογικά ζητήματα που σχετίζονται με έμβιους οργανισμούς με νευρικό σύστημα. 

[ΚΛΕΙΣΤΟ: Απευθύνεται στους/στις εγγεγραμμένους/ες φοιτητές/ριες του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ]

Διαβάστε περισσότερα
Η Περιπέτεια της Φιλοσοφίας σε 24 Ώρες

Στο μάθημα γίνεται μια συστηματική επισκόπηση των κύριων περιόδων της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Ιδεών από τους Προσωκρατικούς μέχρι τον 21ο αιώνα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο «συνεχές» της φιλοσοφικής σκέψης που σημάδεψε τον δυτικό πολιτισμό και παρουσιάζονται διεξοδικά τα σημαντικά ορόσημα της μεταφυσικής, της γνωσιολογίας και της ηθικής.

[ΑΝΟΙΚΤΟ - Προσφέρεται δωρεάν ετησίως στα μέλη του Homo Ludens και τους φίλους του Dasein Lab]

Διαβάστε περισσότερα
Φιλοσοφία και Ιστορία

Ποια η σχέση φιλοσοφίας και ιστορίας; Ποια η σχέση φιλοσόφου και ιστορικού; Αποκλίσεις και Συγκλίσεις ανάμεσα στις σχετικές γραμμές σκέψης και τα μεθοδολογικά εργαλεία. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Τι είναι Ψυχική Υγεία;

Μια αναλυτική εισαγωγή στο φάσμα των φιλοσοφικών θεωριών βάσης και στον τρόπο αντιμετώπισης των ηθικών ζητημάτων που αυτές συνεπάγονται. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ - Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ασύγχρονα]

Διαβάστε περισσότερα
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθικό Πλαίσιο

Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: μία συνανακάλυψη» για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται για το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Τι σημαίνει να είναι μια μηχανή ηθική;

Εργαστήριο με θέμα Ηθικές Αξίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Innovathens του Δήμου Αθηναίων.

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Εισαγωγή στο Κοινωνικό Επιχειρείν και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Αξίες και Κοινωνικός Σκοπός

Στο μάθημα αναλύονται συνοπτικά οι έννοιες των αξιακών συστημάτων και του κοινωνικού σκοπού και διερευνώνται οι ηθικές προεκτάσεις από την σύγκλιση ή απόκλιση των προσωπικών φιλοδοξιών με το συλλογικό συμφέρον. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Ηθική - Επιστήμη και Τεχνολογία: Βιοηθική και Εξέλιξη της Επιστήμης

Στο σεμινάριο προσεγγίζονται οι βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας με έμφαση στα ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τις επιστημονικές εξελίξεις και την σύγχρονη τεχνολογία. Εξετάζονται ερωτήματα όπως: Πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις επηρεάζουν τον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου στην καθημερινή μας ζωή; Πώς κρίνουμε το σωστό και το λάθος; Τι συνεπάγεται η αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης φύσης;

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Ηθική και Τεχνολογία

Στο μάθημα αυτό εξετάζονται τα κύρια προβλήματα της Ηθικής της Τεχνολογίας καθώς και ορισμένα βασικά οντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα προσεγγίζονται τα ζητήματα: τι είναι Τεχνολογία, πώς αυτή καθορίζει τον πολιτισμό και ποια συγκεκριμένα ηθικά διλήμματα εγείρονται από την επίδρασή της τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και από την ενδεχόμενη επίδρασή της στις μελλοντικές γενιές.

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

Στο μάθημα αυτό γίνεται μια συστηματική εισαγωγή στις βασικές έννοιες και στα προβλήματα της Γνωσιολογίας, της Μεταφυσικής και της Ηθικής. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Φιλοσοφία και Θεωρία της Επιστήμης

Στο μάθημα γίνεται μια συνοπτική εισαγωγή στην επιστημολογία και στο πρόβλημα της δικαιολόγησης της γνώσης. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Φιλοσοφία της Γλώσσας

Στο μάθημα προσεγγίζονται ζητήματα σχετικά με τον περιγραφικό και αξιολογικό χαρακτήρα της γλώσσας καθώς και ζητήματα που αφορούν στην προθετικότητα και την έκφραση των νοητικών φαινομένων. 

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα
Η Φιλοσοφία στη Καθημερινή Ζωή: Αξίες, Πράξεις, Διλήμματα

Ο ρόλος της φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση καθημερινών διλημμάτων σχετικά με τη ζωή, την υγεία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές δυνατότητες. Πώς κρίνουμε το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος; Ηθική Διλήμματα σχετικά με το περιβάλλον, την υγεία, το χρήμα, την τεχνολογία και το διαδίκτυο, την ζωή και τον θάνατο.

[ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ]

Διαβάστε περισσότερα


Top