Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νόηση και Συνείδηση στα Ζώα

15-11-2023 21:47

Περιγραφή: 
Στο μάθημα επιχειρείται μια συνοπτική εισαγωγή σε βασικά ερωτήματα της φιλοσοφίας της νόησης και κατ’ επέκταση της φιλοσοφίας των επιστημών του νου, των γνωσιακών επιστημών, της ψυχολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης με βασική εστίαση σε οντολογικά και επιστημολογικά ζητήματα που σχετίζονται με έμβιους οργανισμούς με νευρικό σύστημα. Στο παρελθόν, η φιλοσοφία, οι θρησκείες και η επιστήμη, θεώρησαν το ανθρώπινο είδος ως τη μόνη προνομιακή οντότητα που διαθέτει ψυχή, νου, συναισθήματα, γλώσσα και λογική. Είναι για πολλούς ακόμα και σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτούν ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε βιολογική συγγένεια μεταξύ της νοητικής κατάστασης ενός σαλιγκαριού και της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αντιθέτως, είναι εύκολο να δεχθεί κανείς πως ορισμένες ανώτερες μορφές ζωής όπως τα θηλαστικά, οι χιμπατζήδες, τα δελφίνια και οι σκύλοι, για παράδειγμα, έχουν κάποιο είδος νοητικότητας, καθώς θεωρούμε ότι αισθάνονται πόνο και ηδονή, μαθαίνουν, αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, επικοινωνούν και επιλύουν προβλήματα. Πόσο εύκολο όμως είναι να τους αποδώσει κανείς συνείδηση, νοημοσύνη, λογική, ικανότητα εννοιολογικής πρόσληψης ή υιοθέτησης αρχών και αξιών; Και τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά;

Είδος Μαθήματος: 
Μεταπτυχιακό

Διδακτικές Ώρες: 36

Φορέας: 
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Έτος: 
2020 έως σήμερα

Status:
Κλειστό: Απευθύνεται στους/στις εγγεγραμμένους/ες φοιτητές/ριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»

Συνδιδασκαλία:
Δρ Αλκιβιάδης Γούναρης, Δρ. Χρήστος Καραγιάννης,  Δρ Γεώργιος Κωστελέτος


Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το syllabus του μαθήματος
Top