Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ηθική - Επιστήμη και Τεχνολογία: Βιοηθική και Εξέλιξη της Επιστήμης

11-01-2019 16:02

Περιγραφή: Στο σεμινάριο προσεγγίζονται οι βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας με έμφαση στα ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τις επιστημονικές εξελίξεις και την σύγχρονη τεχνολογία. Εξετάζονται ερωτήματα όπως: Πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις επηρεάζουν τον τρόπο που αξιολογούμε τα προβλήματα της ζωής μας και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου στην καθημερινή μας ζωή; Πώς κρίνουμε το σωστό και το λάθος και τι συνεπάγεται η αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης φύσης;

Είδος Μαθήματος: Σεμινάριο για Ενήλικες

Διδακτικές Ώρες: 34

Φορέας: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Ακαδημία Πλάτωνος / MIS: 364499

‘Ετος: 2013 - 2014 – 2015 - 2016

Status: Κλειστό

Ψηφιακή Τάξη: https://eclass.uoa.gr/courses/PPP472/

Syllabus (συνοπτικά):

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες: τι είναι ηθική, επιστήμη, τεχνολογία; Ο ρόλος της φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση καθημερινών διλημμάτων σχετικά με τη ζωή, την υγεία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές δυνατότητες.

Επιλέγοντας το σωστό: Πώς κρίνουμε το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος; Από την αναζήτηση του ύψιστου αγαθού στην έννοια του ηθικού χρέους, την δεοντολογία και τον ωφελιμισμό.

Τεχνολογική εξέλιξη και ηθική: Οι κύριες αξιολογικές θεωρίες για την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Από τον «τεχνικισμό» στον τεχνοσυντηρητισμό και την καταδίκη της τεχνολογικής προόδου. Φιλοσοφικά προβλήματα και ηθικές κρίσεις.

Ηθική στην ψηφιακή εποχή: Από την έννοια των προσωπικών δεδομένων στα νέα διλήμματα που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου. Τεχνητή νοημοσύνη και ηθικά ερωτήματα για το άμεσο μέλλον.

Βιοηθική και Βιοτεχνολογία: Από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην ευγονική και την κλωνοποίηση. Διλήμματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και τη δοκιμασία των ορίων της ανθρώπινης φύσης.

Παρέμβαση: Ηθικά και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δωρεά οργάνων και την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Προσκεκλημένος εισηγητής: Αλέξιος Τάττης, Δικηγόρος ΔΝ Το ιδανικό της υγείας και η θεραπευτική κανονικοποίηση. Το δικαίωμα στη λήψη και την άρνηση θεραπείας, ευθανασία και διλήμματα που σχετίζονται με την ποιότητα του θανάτου. Ζητήματα ψυχιατρικής ηθικής και νοοτρόπα φάρμακα.

Ξεπερνώντας την ανθρώπινη φύση: Εμφυτεύματα, προσθετικές και γενετικές βελτιώσεις, brain doping, υβρίδια. Ο δρόμος προς την αθανασία και η επαναξιολόγηση της ανθρώπινης ζωής.

Εργαστήριο 1: Προβολή ταινιών, παρουσίαση -συζήτηση κατά ομάδες εργασίας.
Εργαστήριο 2: Επίσκεψη σε χώρο σχετικού ενδιαφέροντος και συμπεράσματα.


Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το syllabus του μαθήματος
Top