Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 2 από 3: << < > >>


Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, Χωρίς τον Άρη Αλεξάνδρου

Ένα ζήτημα που με απασχόλησε εν όψει αυτής της συζήτησης, είναι κατά πόσο μπορεί να σκεφτεί ή να συζητήσει κανείς για το Κιβώτιο χωρίς να συζητήσει για τον Αλεξάνδρου και πιθανόν το αντίθετο. Είναι το Κιβώτιο μια πολιτική αλληγορία ή είναι κάτι περισσότερο αυτό; Η οπτική που προτείνω είναι να δούμε το Κιβώτιο ως υπαρξιακό δράμα.

Διαβάστε περισσότερα
Η Λαϊκή Βία, ο Foucault και η Επέλαση των Βαρβάρων*

Η αποδοκιμασία της βίας που εμπεριέχεται στην ίδια την έννοια της (ως μια δύναμη που κατευθύνεται ενάντια σε κάτι ή συγκρούεται με κάτι) κρύβει μια κανονιστική διάσταση η οποία είναι παρασκευαστή και όχι αυταπόδεικτη. Αυτό που επιχειρώ να εξηγήσω σε αυτό το άρθρο είναι το λογικό σφάλμα το οποίο κρύβεται πίσω από τις πράξεις βίας και όχι η ηθική της αξιολόγηση.

Διαβάστε περισσότερα
Philosophy for the masses vol.2

Τα βιβλία φιλοσοφίας για όλους, αποτελούν μια καλή αφορμή για να εισαχθεί κάποιος σε έναν κόσμο όχι όπως πραγματικά τον αντιλαμβανόμαστε ή τον έχουμε μάθει αλλά σε έναν κόσμο όπως θα μπορούσε ή όπως θα έπρεπε να είναι. Έτσι τα βιβλία αυτά μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούν περισσότερο σαν ένα κλειδί που ανοίγει μια πόρτα, όχι προσφέροντας την «αποκάλυψη», αλλά διεγείροντας περισσότερο την περιέργεια για αυτό που βρίσκεται πίσω από την πόρτα.

Διαβάστε περισσότερα
Η Αισθητική της Αυτής Μεγαλειότητος

Όπως κάθε μορφή τέχνης έτσι και η λογοτεχνία, ακόμα κι όταν πρόκειται για ερωτική λογοτεχνία στα άκρα ή για πορνογραφία, είναι παρακινδυνευμένο -αν όχι ανόητο- να κρίνεται με ηθικούς όρους. Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο το έργο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αναδεικνύει, να υπονοεί ή να θέτει ευθέως ηθικά ερωτήματα στα οποία ο αναγνώστης μπορεί είτε να σκοντάφτει είτε να τα προσπερνά αδιάφορα.

Διαβάστε περισσότερα
Marquis de Sade: Η Ηθική του Κακού

Γραμμένη λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση η νουβέλα του de Sade αποκαλύπτει, την εκλεκτή συγγένεια του συγγραφέα με τον Hobbes, καθώς προβάλει με επιτυχία την εγγενώς «κακή» φύση του ανθρώπου. Αντίθετα με τον σύγχρονο του, Jean - Jacques Rousseau, που θεωρούσε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι αγαθός κι ευγενής, ο de Sade υπερασπίζεται την ατομική ηδονή ως το μέγιστο αγαθό μιας κατά τα άλλα εγωιστικής και α-ήθικης οντότητας. 

Διαβάστε περισσότερα
Prostíbulo Poético: Ο Κύριος V* και οι «Εκδιδόμενοι» Ποιητές

Πρόκειται για ένα ποιητικό δρώμενο με πρωταγωνιστές φιλοσόφους και ποιητές από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Αμερική, που οργανώθηκε στο Dasein το 2011. Το παρόν κείμενο, αποτελεί ενημερωτική δημοσίευση στο bookpress.gr.

Διαβάστε περισσότερα
Inception: Η Μεταφυσική του Blockbuster.

Οι καρτεσιανοί στοχασμοί, οι πλατωνικές ιδέες, ο δυισμός σώματος- πνεύματος, θεωρίες για την αθανασία και τον χρόνο, τα παράδοξα των σχεδίων του Escher, ανακατωμένα με ηθικές προσταγές αποτελούν το υπόβαθρο της ταινίας του Nolan που δεν χαρακτηρίζεται από φιλοσοφικό ακαδημαϊσμό αλλά από ακατάπαυστη δράση, εξαιρετική σκηνογραφία και εικαστική υπερφόρτωση, στοιχεία που ο βρετανός σκηνοθέτης διαχειρίζεται και σερβίρει με μαεστρία. 

Διαβάστε περισσότερα
Philosophy for the Μasses

Από τις αρχές 20ου αι. τα βιβλία Φιλοσοφίας για Όλους κερδίζουν συνεχώς «πόντους» στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ως προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, καλύπτουν πλέον ένα ευρύτατο πεδίο ενδιαφερόντων. Παρακάτω επέλεξα ορισμένους αντιπροσωπευτικούς τίτλους, τους οποίους και παρουσιάζω συνοπτικά.

Διαβάστε περισσότερα
Sein zum Tode [Είναι_προς_Θάνατο]

Αντίθετα με τον Επίκουρο που επιχειρεί να απαλύνει τον φόβο και τον πόνο του θανάτου ξορκίζοντάς τον, ο Heidegger τον προτάσσει και τον ανάγει σε θεμελιακό στοιχείο του Είναι. Το Dasein, ως Είναι_προς_Θάνατο, μπροστά στην προοπτική του θανάτου του, αποσπάται από την επιβεβλημένη καθημερινότητα και νοηματοδοτεί την ζωή του με σημείο εκκίνησης την περατότητά της. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο δύο εξαίρετων φιλοσόφων και καλών φίλων, του Γιώργου Τσιαντή και του Αιμίλιου Μεταξόπουλου.

Διαβάστε περισσότερα
Τα κλασσικά φιλοσοφικά επιχειρήματα για την ύπαρξη και την ανυπαρξία του Θεού

Στην ομιλία μου επιχειρώ να ταξινομήσω τα επιχειρήματα για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του θεού, εξετάζοντας αρχικά τα κοσμολογικά και στη συνέχεια τα οντολογικά επιχειρήματα. Στη συνέχεια παραθέτω τις θέσεις φιλοσόφων όπως ο Καντ, ο Σαρτρ και ο Τζαίημς για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγοντας στους αναλυτικούς φιλοσόφους. 

Διαβάστε περισσότερα
H οντολογική θεμελίωση της Περιβαλλοντικής Ηθικής στον Heidegger

Στο παρόν εξετάζονται εν συντομία τα κύρια σημεία της Χαϊντεγκεριανής οντολογίας που σχετίζονται με ηθικά ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο την φύση και την τεχνολογία. Παράλληλα δίνεται έμφαση στο ζήτημα της πλαισιοθέτησης. 

Διαβάστε περισσότερα
Χαϊντεγκεριανή Οικο-φαινομενολογία: Dasein -κεντρισμός ή Βαθιά Οικολογία;

Το παρόν κείμενο περιγράφει το πώς σχετίζεται η θέση του Heidegger για το Dasein και το Μέσα στον Κόσμο Είναι, με σύγχρονες περιβαλλοντικές ιδεολογίες και οικολογικά κινήματα. Επιπρόσθετα, εστιάζει στο πρόβλημα της εγγενούς αξίας και διερευνά το ενδεχόμενο το θεωρητικό πλαίσιο της Οικοφαινομενολογίας να είναι εν τέλει ανθρωποκεντρικό. 

Διαβάστε περισσότερα
Η τρομοκρατία, η ηθική αυτονομία και το δικαίωμα της ανυπακοής και της αντίστασης στις σύγχρονες δημοκρατίες

Στην εισήγηση αυτή θα εξετάσω συνοπτικά τη σχέση του δικαιώματος της ανυπακοής (θεσμοθετημένης και παράνομης) με τη συλλογική βούληση και τη δημόσια λογική, στο βαθμό που αυτές επιδρούν στη δυνατότητα διατήρησης της ηθικής αυτονομίας, μέσα στα φιλελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα.

Διαβάστε περισσότερα
Τρομοκρατία και Ένοπλη Βία: Εννοιολογικές Διαφορές, Ηθική Αξιολόγηση και Εξέταση του φαινομένου στα «Δημοκρατικά» καθεστώτα και έμφαση στην Ελληνική Εμπειρία

Στόχος του παρόντος δοκιμίου μου είναι να προσεγγίσω: 1) την έννοια της τρομοκρατικής δράσης και την ηθική της διάσταση. 2) την διαφορά του χαρακτήρα της ένοπλης βίας σε ολοκληρωτικά και δημοκρατικά καθεστώτα και 3) την ηθική αξιολόγηση των πράξεων αυτών, ειδικά μέσα από την ελληνική εμπειρία. 

Διαβάστε περισσότερα
Wittgenstein: Διάλεξη Περί Ηθικής: Οι επιρροές από τον Paul Ernst

Στο δοκίμιο επιχειρείται η διασάφηση της έννοιας της απόλυτης αξίας όπως την εννοεί ο Wittgenstein στην Διάλεξη Περί Ηθικής και παράλληλα εξετάζονται οι ενδεχόμενες επιρροές του από τον θεωρητικό της λογοτεχνίας Paul Ernst.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 2 από 3: << < > >>