Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Μόνο Οι Λέξεις Συνεχίζουν [Βραβείο Fipresci 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης]

22-03-2011 15:07

Τον χειμώνα του 2010, 52 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο φιλοσοφικό καφενείο Dasein και εξομολογήθηκαν 52 προσωπικές ιστορίες μπροστά στις κάμερες των Άλκη και Κώστα Γούναρη για το διαδικτυακό project “The Confession Session”.

Η σκηνοθέτις Καλλιόπη Λεγάκη, παρακολούθησε και κατέγραψε το project και επιλεγμένες «εξομολογήσεις», στο ντοκιμαντέρ «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν» το οποίο συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε 255 συμμετοχές. Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ έγινε στις 16 Μαρτίου 2011 στο Ολύμπιον, ενώ παράλληλα, μέσω του πιλοτικού προγράμματος ταυτόχρονης μετάδοσης “live streaming” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε στα αμφιθέατρα πανεπιστημίων στη Πάτρα, στη Κέρκυρα, στη Λευκωσία και στο Ρέθυμνο.

Η ταινία, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, από το ευρύ κοινό, τους φοιτητές και τους κριτικούς, εστιάζει στις ιστορίες, στα πρόσωπα, στο ίδιο το project και τους δημιουργούς του, αλλά κυρίως στον τρόπο που οι αφηγήσεις, η πράξη της λέξης και της εξομολόγησης, φέρνουν μπροστά μας έναν άγνωστο και κρυμμένο κόσμο.

Στη συνέντευξη τύπου η Καλλιόπη Λεγάκη, δήλωσε ότι: «η ιδέα του Άλκη μου γέννησε προβληματισμούς γύρω από την έννοια της εξομολόγησης. Είναι εκπληκτικό να παρακολουθεί κανείς τον ανθρώπινο λόγο. Το ύφος που χρησιμοποιεί ο καθένας υποδηλώνει χαρακτήρα, νοοτροπία, συναισθήματα…» Ο τίτλος της ταινίας «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν» είναι εμπνευσμένος από τον στίχο «μόνο τα όνειρά μου συνεχίζουν» του ποιητή χαϊκού Ματσούο Μπασό: «Αναζητώντας τρόπο να συνδέσω τις εξομολογήσεις μεταξύ τους, σκέφτηκα πλάνα από το θόρυβο της πόλης ή από την καθημερινότητα του μπαρ.

Συμπτωματικά, βρήκα στη βιβλιοθήκη μου ένα βιβλίο του Μπασό και σκέφτηκα ότι αυτός ο τελείως διαφορετικός λόγος μπορεί να λειτουργήσει ως κάθαρση, γιατί προέρχεται από μια τελείως διαφορετική κουλτούρα, στοιχεία της οποίας ενέταξα τελικά στην ταινία», εξήγησε η Λεγάκη και συνέχισε… «Ακόμα και αν θεωρηθεί σχεδόν ηδονοβλεπτική η αίσθηση που έχει ο θεατής απέναντι σε όσα ακούει και βλέπει, γιατί να παρεξηγούμε τη λέξη ηδονή;». Στο τέλος του ντοκιμαντέρ η Λεγάκη περνάει μπροστά στη κάμερα, κάνοντας η ίδια τη δική της εξομολόγηση στον Άλκη Γούναρη και φυσικά στους θεατές: «Μέσα από τη διαδικασία των άλλων εξομολογήσεων ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω κι εγώ. Ήταν μια ένδειξη τιμιότητας απέναντι στους ανθρώπους που μίλησαν μπροστά στην κάμερα», είπε.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν» το μεγάλο βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, μια διάκριση που σηματοδοτεί την υποσχόμενη πορεία του στα Διεθνή Φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για το ντοκιμαντέρ «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν»
Διαβάστε περισσότερα για τα Βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Script–Direction: Kalliopi Legaki
Concept – Interviews: Alkis Gounaris Cinematography: Giannis Misouridis
Editing: Bonita Papastathi
Sound: Maria Gentekou
Sound Editing & Color Correction: Giannis Ntaridis
Camera: Kostas Gounaris, Christos Tsakalos
Production Portolanos Films & Alkis Gounaris
54min, Digital Beta, 2011

Based on the Project "The Confession Session" by Alkis and Kostas Gounaris

https://www.youtube.com/user/theConfessionSession/videos


Top