Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
 Σελίδα 1 από 3: > >>


Έξι Εύκολα Κομμάτια Πολιτικής Φιλοσοφίας

Τα ζητήματα που εξετάζονται στο παρόν σχετίζονται με τις έννοιες του κοινωνικού συμβολαίου, τη διαμάχη κοινοτισμού και φιλελευθερισμού, τις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας, αλλά και με την αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης με οικονομικούς όρους ή με αξιολογικούς όρους συντήρησης και προόδου.

Διαβάστε περισσότερα
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Από την Επιχειρησιακή Ηθική στο «Fair Play»

Οι επιχειρήσεις, δρουν και αναπτύσσονται μέσα σε ένα σύστημα αγοράς το οποίο χαρακτηρίζεται από συνέργειες και συμπληρωματικότητα. Σε ένα σύστημα συμπληρωματικό, δεν μπορώ να ζημιώσω κάποιον, χωρίς να ζημιωθώ κι εγώ, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα
Νόηση και Πραγματικότητα

Τι συμβαίνει με την πραγματικότητα αφού βρισκόμαστε δεσμευμένοι από τα αισθητηριακά φίλτρα της αντίληψής μας; Τι είναι εν τέλει αυτό που ονομάζουμε νοητικό περιεχόμενο; Πώς είμαστε σίγουροι ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι αυτό που υπάρχει στον κόσμο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πραγματεύεται η παρούσα δημοσίευση, επιχειρώντας μια επισκόπηση του προβλήματος αντίληψης και πραγματικότητας, μέσω κλασσικών φιλοσοφικών παραδειγμάτων. 

Διαβάστε περισσότερα
Υπάρχει Ηθική Ψήφος;

Μπορεί να αξιολογηθεί ηθικά η αποχή από την εκλογική διαδικασία; Η αριστοτελικής έμπνευσης πολιτική φύση του ανθρώπου -όπως την έχουμε κληρονομήσει από τις εγελιανής ανάλυσης ερμηνείες- υπονοεί μια αναγκαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αν ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ζώο, τότε η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική. Εϊναι όμως αυτό αυτονόητο; Κι αν ναι ποια είναι τα ηθικά κριτήρια για να ψηφίζει κανείς;

Διαβάστε περισσότερα
Διαγνωστικά Κριτήρια και Ψυχιατρική Ηθική

Τα Διαγνωστικά Εγχειρίδια Ψυχιατρικής ταξινομούν κατηγορίες παθήσεων όπως: [α] διανοητικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με συγκεκριμένη εγκεφαλική βλάβη και [β] ψυχικές διαταραχές που αποδίδονται, όπως λέει ο Szasz (1972) ψευδεπίγραφα και καταχρηστικά, ενώ στη πραγματικότητα αφορούν σε προβλήματα επιβίωσης, στα οποία η «ετικέτα» ψυχική νόσος, στιγματίζει ανθρώπους που η συμπεριφορά τους, ενοχλεί ή προσβάλει άλλους ανθρώπους. Η συζήτηση στο παρόν, αφορά, ανεξάρτητα από τους αφορισμούς του Szasz, τις διαταραχές που συνδέονται με συμπεριφορές οι οποίες αξιολογούνται ως μη επιθυμητές και συνεπώς ως μη υγιείς.

Διαβάστε περισσότερα
Από την Επιχειρησιακή Ηθική στο Αναγκαστικό “Fair Play”

Τα διλήμματα που εξετάζουμε υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής ηθικής, αφορούν κυρίως την ευθύνη νομικών (τεχνητών) προσώπων, δηλαδή των επιχειρήσεων: [α] απέναντι σε φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, μετόχους, καταναλωτές) [β] απέναντι σε άλλα τεχνητά πρόσωπα (οργανισμούς ή συστήματα όπως είναι οι άλλες επιχειρήσεις ή οντότητες όπως η κοινωνία, το κράτος κλπ) και [γ] απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι κατά πόσο δικαιούμαστε να μιλάμε για «ηθική» ή «κοινωνική» ευθύνη τεχνητών οντοτήτων όπως είναι οι επιχειρήσεις. Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με τον οντολογικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων. 

Διαβάστε περισσότερα
Επιχειρήσεις και Ηθική Ευθύνη

Με αφορμή την πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση, έγινε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την ηθική ευθύνη των επιχειρήσεων. Όσοι ασχολούνται με την «Επιχειρησιακή Ηθική», θα έχουν προβληματιστεί σχετικά με το «οξύμωρο» του όρου, αφού αμφισβητείται με ισχυρά επιχειρήματα το κατά πόσο μπορούν «τεχνητά» ή «νομικά» πρόσωπα (όπως οι επιχειρήσεις) να είναι «ηθικά πρόσωπα» και κατά συνέπεια να έχουν ηθική ευθύνη για τη δράση τους. 

Διαβάστε περισσότερα
Σεξουαλικές Παρεκκλίσεις: Το πρόβλημα της κανονικότητας και οι ηθικές ανοχές

Στο δοκίμιο αυτό επιχειρώ να συνθέσω μια εικόνα για το πρόβλημα των μη «κανονικών» σεξουαλικών προτιμήσεων, επιθυμιών ή πράξεων, που ονομάζουμε «διαστροφές» το πώς αυτές συνδέονται με τις ηθικές κρίσεις, το καλό και το κακό, το θεμιτό ή αθέμιτο, κλπ. Πρώτα εξετάζω πως φτάσαμε σήμερα να θεωρούμε κάποιες πράξεις φυσικές και κάποιες αφύσικες και εστιάζω στην κατασκευασιοκρατική αντίληψη για την «εμφύτευση των διαστροφών».

Διαβάστε περισσότερα
Τρέλα και Ηθική: Μια Εισαγωγή στην Οντολογία και την Ηθική της Τρέλας

H Ιστορία της Τρέλας του Foucault και στη συνέχεια η αντιπαράθεση Foucault - Derrida για τη σχέση της τρέλας με τη λογικότητα πριν και μετά τον Descartes, στάθηκε η αφορμή για την παρούσα διερεύνηση. Προεκτείνοντας την έρευνα στις θέσεις της σύγχρονης ψυχιατρικής προσέγγισα φιλοσοφικά τη τρέλα όχι μόνο ως μια κοινωνική «ετερότητα», ως μια παρέκκλιση από αυτό που θεωρούμε κανονικό - φυσιολογικό, ή ως το αντίπαλο οχυρό του «κάστρου» της λογικότητας, αλλά ως αφορμή για να επανατεθούν ζητήματα που σχετίζονται με το ίδιο το φυσιολογικό, το υγιές, το κανονικό και την ίδια τη φύση αυτού που ονομάζουμε λογικότητα κι αυτού που ονομάζουμε Λόγο. 

Διαβάστε περισσότερα
Προσέγγιση της έννοιας του όρου «φύσει» στη πολιτική θεωρία του Αριστοτέλη - συνδέσεις με το σύγχρονο οικολογικό πρόβλημα

Στο δοκίμιο αυτό επιχειρώ να αποσαφηνίσω την έννοια του όρου «φύσει» στην πολιτική θεωρία του Αριστοτέλη, και κυρίως να ερμηνεύσω τον τρόπο με τον οποίο αυτή χρησιμοποιείται στα Πολιτικά και ειδικά στα χωρία που αναφέρονται στη πόλη και στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα
Η Κοινωνική Οικολογία και ο Κομμουναλισμός του Murray Bookchin

Στο δοκίμιο αυτό, θα επιχειρήσω να περιγράψω συνοπτικά τη φιλοσοφική βάση της θεωρίας του Bookchin, τις βασικές αρχές της κοινωνικής οικολογίας και του κομμουναλιστικού μοντέλου οικολογικής κοινωνικής οργάνωσης, καθώς και τις κύριες αντιρρήσεις των «πράσινων» οικολόγων κατά του κινήματος της κοινωνικής οικολογίας και το αντίστροφο. 

Διαβάστε περισσότερα
Η έννοια της «Αιώνιας» Ειρήνης κατά τον Καντ και η συμφωνία Ηθικής και Πολιτικής

Στο δοκίμιο αυτό σκοπεύω να δείξω συνοπτικά τις αντιλήψεις για τον πόλεμο και την ειρήνη πριν και μετά τον Καντ, και να παρουσιάσω κριτικά, το δοκίμιο του γερμανού φιλοσόφου «για την αιώνια ειρήνη».

Διαβάστε περισσότερα
Hannah Arendt: η «αιρετική» φιλόσοφος και η κοινοτοπία του κακού

Πώς μια εβραία, διωγμένη και φυλακισμένη από τους ναζί, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, όταν παρακολουθεί από κοντά την δίκη του αρχιερέα των ναζί για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας; Πώς η αντισυμβατική σκέψη της και η τόλμη της να δει «καθαρά», καταφέρνει να δυσαρεστήσει τους πάντες, και πώς δυσαρεστώντας τους πάντες, καταφέρνει να θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής φιλοσοφίας του 20ου αιώνα;

Διαβάστε περισσότερα
Η Φιλοσοφία ως Απάντηση στη Βλακεία

Τα παιδιά βομβαρδίζονται από βλακείες. Μεγαλώνουν σε έναν κόσμο στον οποίο η βλακεία είναι το κυρίαρχο συστατικό. Τα πάντα κινούνται γρήγορα, κυλώντας στην επιφάνεια της γνώσης με τέτοια ευκολία, ώστε ο «πάγος» που μας χωρίζει από την ουσία της να παραμένει άθικτος.

Διαβάστε περισσότερα
Τι χρειάζεται η φιλοσοφία σήμερα;

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, μερικές σκέψεις για τις νοηματοδοτήσεις, τις πραγματικότητες, τα ιστορικά απολιθώματα και το ρόλο της φιλοσοφίας σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα


 Σελίδα 1 από 3: > >>