Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Οι ηθικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης [28/2/2020, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων]

25-02-2020 09:42

Η SciFY, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το INNOVATHENS powered by Samsung, σας προσκαλούν στην 33η SciFY Academy με θέμα, “Οι ηθικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης”, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (χώρος διεξαγωγής: INNOVATHENS powered by Samsung - Αεριοφυλάκιο 2, Γκάζι, Αθήνα).

Ο νέος κύκλος SciFY Academy έχει θέμα την “Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ηθική”. Σε αυτό το πρώτο σεμινάριο εστιάζουμε στις Ηθικές Αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα:
Γιατί μας απασχολεί η Ηθική σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Τι σημαίνει να είναι μια μηχανή "ηθική";
Τι σημαίνει λήψη ηθικής απόφασης;
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εμπλέκεται στη ζωή μας λαμβάνοντας τέτοιες αποφάσεις;
Ποιος έχει την ευθύνη για τις πράξεις μιας αυτόνομης μηχανής;
Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο;
Πως μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας από εμάς σε αυτό;

Αρχικά η αν. καθ. Ελένη Ρεθυμιωτάκη στην Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, θα αναπτύξει το βασικό θεωρητικό ερώτημα που θέτει η αυξανόμενη συμβιωτική αλληλεπίδραση των ατομικών και συλλογικών φορέων δράσης με τις έξυπνες μηχανές. Από την στιγμή που κάποια συστήματα εμφανίζουν λειτουργίες χαρακτηριστικές της ανθρώπινης αντίληψης και η τεχνολογία των νευρωνικών δικτύων και των «έμπειρων συστημάτων» προσομοιάζει στις νοητικές λειτουργίες με τις οποίες λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις σε πολλά πεδία της κοινωνικής ζωής, πως αλλάζει η σχέση μεταξύ του ανθρώπου και των τεχνουργημάτων του; Αφετέρου θα εστιάσει στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην βιοϊατρική. Σε ρυθμιστικό (ηθικό και νομικό) επίπεδο τα κύρια ζητήματα αφορούν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενδεχόμενη αντιμετώπιση των τεχνουργημάτων ως δρώντων με ηθικό status και νομική προσωπικότητα ή/ και την προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ευθύνη στην ιατρική έρευνα, διάγνωση και θεραπεία.

Ενώ στη συνέχεια ο Δρ. Άλκης Γούναρης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα απαντήσει στο ερώτημα: Τι σημαίνει να είναι μια μηχανή "ηθική"; Ειδικότερα θα διευκρινίσει ορισμένους όρους σχετικά με τι σημαίνει να λαμβάνει κανείς ηθικές αποφάσεις και θα αναφερθεί στο ποιοι είναι οι προβληματισμοί γύρω με την κατασκευή την χρήση και την ευθύνη των ηθικών μηχανών.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και φοιτητές τεχνολογίας, θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Όπως κάθε μήνα η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όσες και όσους ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη. Η SciFY Academy είναι μία ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You - SciFY, για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης. Ήδη, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι έχουν φτάσει τους 10.000+ και οι δράσεις συνεχίζονται.

Είσοδος ελεύθερη - Δηλώσεις συμμετοχής: http://go.scify.gr/sfacIN33Tickets
Χώρος διεξαγωγής: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, Κτήριο INNOVATHENS – Αεριοφυλάκιο 2


Top