Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

«Η Σοφία στο Σχολείο» στο Athens Science Festival 2023

12-10-2023 20:56

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.athens-science-festival.gr/news/i-sofia-sto-scholio-sto-athens-science-festival/ 

Η φιλοσοφία ήδη περιλαμβάνεται στο σχολικό πρόγραμμα στις ανώτερες τάξεις του λυκείου. Θεωρείται συχνά ως ένα απαιτητικό μάθημα που μας εισάγει σε δύσκολες και σύνθετες έννοιες. Ωστόσο, αυτό που πραγματεύεται είναι η λογική και η κριτική σκέψη, η σύνθεση και αποδόμηση επιχειρημάτων. Πρόκειται για δεξιότητες, που τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται από πολύ νεαρότερη ηλικία. Πώς, όμως, μπορούν να δοθούν με κατανοητό και απλό τρόπο;

Το χάσμα αυτό ήρθε να καλύψει το Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία (PPE Lab) του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υλοποιώντας το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα «Η Σοφία στο Σχολείο», για την εισαγωγή της Φιλοσοφίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο φετινό Athens Science Festival, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 17:00, οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον θαυμαστό κόσμο της Φιλοσοφίας. 

Η δράση «Η Σοφία στο Σχολείο» περιλαμβάνει Μαθήματα Φιλοσοφίας από την έμπειρη ομάδα εξειδικευμένων ερευνητών/τριων του PPE Lab. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα μέσα, όπως πρωτότυπα κινούμενα σχέδια, «παιγνιοποίηση» και ψηφιακά παιχνίδια μάθησης, που κάνουν την πληροφορία ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Μαθαίνουν να σκέφτονται, να αμφιβάλλουν δημιουργικά και να κρίνουν λογικά πεποιθήσεις και αξίες. 

Δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή εκπαίδευση, δημιουργείται πρωτότυπο ανοιχτό, εκπαιδευτικό, επαναχρησιμοποιούμενο υλικό. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα αποσκοπεί στην αξιοποίηση φιλοσοφικών αρχών, ώστε να παιδιά να μπορούν να αξιολογούν το πλήθος πληροφοριών που συναντούν, με βάση τη λογική τους.

Το πρόγραμμα «Η Σοφία στο Σχολείο» χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ).

Το workshop απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, μαθητές τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και τους γονείς τους. Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής

Σας περιμένουμε στο Athens Science Festival, όπου η τεχνολογία συζευγνύεται με τους κανόνες της Λογικής και της Ηθικής. 

Τρίτη 10 Οκτωβρίου | Χώρος: Innovathens | 17:00 – 19:00

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιώργος Ν. Πολίτης, Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Ερευνητική Ομάδα: Παναγιώτης Αποστολόπουλος - Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Αλκιβιάδης Κ. Γούναρης, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτα Βάσση, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Βασιλική Μπάκα, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Δέδες, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Δήμητρα Βαγενά, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Θεοδώρα-Ελισάβετ Μαρκαντωνάτου, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Ζαχαρούλα Θεοδώρου, Τ/φοιτη ΜΑ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Βασίλης Τσακίρογλου, ΦΠΨ Παν/μίου Ιωαννίνων.

 


Top