Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Όψεις της Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας - Διερευνώντας το αξιακό τοπίο της Τεχνοεπιστήμης

27-12-2022 16:41

«Η μεγάλη δύναμη φέρει μεγάλη ευθύνη» είχε ισχυριστεί Βολταίρος και το ίδιο επανέλαβε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογραμμίζοντας τη σχέση δύναμης και ευθύνης: With great power comes great responsibility. Ο συλλογικός τόμος με τίτλο: Όψεις της Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας – Διερευνώντας το αξιακό τοπίο της Τεχνοεπιστήμης, που μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική, επιχειρεί να εξοικειώσει το εγχώριο ενδιαφερόμενο αναγνωστικό κοινό με όψεις της εφαρμοσμένης ηθικής φιλοσοφίας, η οποία έχει προσδεθεί πλέον αναποδράστως με την Τεχνολογία, την Επιστήμη, τη Μηχανοτεχνία και την Τεχνοεπιστήμη.

Σε αυτόν το συλλογικό τόμο, που επιμελήθηκαν ο  Κώστας Θεολόγου (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ) και η Ευγενία Τζαννίνη (Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ), οι Άλκης Γούναρης και Γιώργος Κωστελέτος (ΕΚΠΑ) διερευνούν τα φιλοσοφικά, λογικά και επιστημολογικά σφάλματα στην ακαδημαϊκή υποστήριξη της απόδοσης ηθικού καθεστώτος στα αυτόνομα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Με παράδειγμα εργασίας τα αυτόνομα οπλικά συστήματα οι συγγραφείς εξετάζουν κριτικά τους συνήθεις τρόπους προσέγγισης των ερωτημάτων σχετικά με την «αυτόνομη λήψη αποφάσεων» και την «ευθύνη» των συστημάτων αυτών, υιοθετώντας εν τέλει μια σκεπτικιστική στάση.

Στο εκτενές δοκίμιό τους με τίτλο: «Όπλα Τεχνητής Νοημοσύνης: Προβλήματα Απόδοσης Ηθικού Καθεστώτος στις Αυτόνομες Μηχανές» εξετάζονται αναλυτικά τα κριτήρια βάσει των οποίων εξακριβώνει κάποιος αν ένα σύστημα δύναται τελικά να δράσει αυτόνομα και ως ηθικός πράκτορας καθώς και το οντολογικό καθεστώς που απαιτείται για να θεωρηθεί κάποιος ή κάτι «ηθικό πρόσωπο». Τέλος παρατίθεται εξαιρετικά λεπτομερής και επικαιροποιημένη διεθνής βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα.

ISBN: 978-960-563-549-7

Δείτε περισσότερα εδώ: Ελληνοεκδοτική


Top