Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!


Why do we need a Unified Theory of Embodied Cognition?

Presentation for the 94th Joint Session of the Mind Association and the Aristotelian Society. University of Kent, July 2020. Online Open Session. DOI: 10.13140/RG.2.2.11933.74729

The range, diversity and the different metaphysical assumptions of Embodied Cognition (EC) hypotheses that have been formulated in recent years, a) do not allow for their pragmatic, problem-solving oriented adoption by Cognitive Science and (b) favor their fragmentary use by various scientific and practical fields, resulting in misunderstandings concerning their content and validity.

Διαβάστε περισσότερα




Why Embodied Artificial Intelligence is not so Embodied?

Proceedings of the XXIII World Congress of Philosophy. Volume 45 (2018), Philosophy of Cognitive Sciences pp. 9 - 14. DOI: 10.5840/wcp23201845911

In recent years, Artificial Intelligence (AI) has focused its research interest in the philosophical theories of embodied cognition (EC). Seeking a way out of the GOFAI’s dead-end attempt to develop intelligent robots with the ability to perform complex tasks in unknown and changing environments, AI adopted basic principles of the EC, like the body's direct interactions with the world.

Διαβάστε περισσότερα




Η Πληροφορία στο Ξυράφι του Όκκαμ

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΙΘΕ. 2016. DOI: 10.13140/RG.2.2.21523.12325

Το πρόβλημα του οντολογικού status της πληροφορίας θα έπρεπε να αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για κάθε μοντέλο εξήγησης του μηχανισμού της ανθρώπινης νόησης καθώς και κάθε προσπάθεια προσομοίωσης της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα




Μπορούμε να Μιλάμε για Προθετικότητα στον Εξαλειπτικό Υλισμό; Μια Απάντηση υπό το Πρίσμα της Ενσώματης Νόησης

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΙΘΕ, 2014. DOI: 10.13140/RG.2.2.18587.11041

Σήμερα, το πρόβλημα της προθετικότητας γίνεται ξανά επίκαιρο στους κόλπους της γνωσιακής επιστήμης, καθώς την τελευταία δεκαετία, σημαντικές θέσεις για την ενσώματη νόηση προκαλούν το ενδιαφέρον, εξαλείφοντας νοητικά φαινόμενα και εσωτερικές αναπαραστάσεις. Όμως, η φιλοσοφική παράδοση αυτών των θέσεων ενσώματης νόησης, καθώς βρίσκεται εν πολλοίς στην φαινομενολογία, δίνει στην προθετικότητα ρόλο κομβικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα




Ανθρώπινη Νόηση και Τεχνητή Νοημοσύνη: Αναζητώντας τις θεμελιώδεις διαφορές του νοήματος στα όρια της μεταφυσικής

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακής Επιστήμης, Συμπόσιο Άνθρωποι και Ρομπότ: Κοινές Αρχές και Ουσιώδεις Διαφορές. Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακής Επιστήμης. Αθήνα. 2013. DOI: 10.13140/RG.2.2.17433.67681

Στις προσεγγίσεις ενσώματης και μη αναπαραστασιακής γνωσιακής επιστήμης (Non–Representational Cognitive Science NRCS) η νόηση θεωρείται όχι ως το αιτιακό ενδιάμεσο μιας υπολογιστικής διαδικασίας εισροών – εκροών (μιας μηχανής Turing για παράδειγμα) αλλά ως μια διαδικασία αλληλεξάρτησης του νοήμονος όντος με το το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτό δρα.

Διαβάστε περισσότερα




Μια Φυσιοκρατική Ερμηνεία του Νοήματος στο Πλαίσιο της Ενσώματης Νόησης

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΙΘΕ, 2012. DOI: 10.13140/RG.2.2.12610.22723/1

Η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει: [α] μια συνοπτική κριτική επισκόπηση των κύριων χαρακτηριστικών που αποδίδουν οι διάφορες επιστημονικές και φιλοσοφικές θεωρήσεις στην ενσώματη νόηση και τη διαδικασία της νοηματοδότησης,  [β] τις συνέπειες αυτών των θέσεων για τον προσδιορισμό της έννοιας του νοήματος και [γ] μια νέα ερμηνεία για την νοηματοδότηση ως συστημική ιδιότητα της ενσώματης νόησης.

Διαβάστε περισσότερα




O Heidegger και η Οδήγηση της Μοτοσυκλέτας: Οι Έννοιες της Ενσώματης Νόησης και του Επιδέξιου Χειρισμού ως Αντικείμενο Έρευνας των Γνωσιακών Επιστημών

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακής Επιστήμης, Ελληνική Εταιρεία Επιστημών της Γνώσης και της Νόησης, Λεύκες Πάρου, 2011.

Στην ανακοίνωση αυτή παρουσιάζω ορισμένα από τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας του Heidegger, που αποτελούν ενδιαφέρον πεδίο συζήτησης για το θεωρητικό υπόβαθρο των γνωσιακών επιστημών και νευροεπιστημών και παράλληλα συγκροτώ ένα επιχείρημα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Διαβάστε περισσότερα




Heidegger, Νευροεπιστήμες και η Απαλλαγή από την Καρτεσιανή Πλάνη

Φιλοσοφία και Νευροεπιστήμες, Εργαστήριο: Dasein Lab, Αθήνα, 2011. DOI: 10.13140/RG.2.2.21334.70727

Στην εισήγηση επιχειρώ μια αποτύπωση του πεδίου σύγκλισης της χαϊντεγκεριανής φαινομενολογίας και των σύγχρονων θεωρήσεων της γνωσιακής επιστήμης και νευροεπιστήμης για την ανθρώπινη νόηση.

Διαβάστε περισσότερα




Intentionality and the Emergence of Meaning

Philosophia -  Annual Journal of the Research Centre for Greek Philosophy of the Academy of Athens, v.41, pp 319-321, 2011. ISSN 1105-2120

In my thesis I attempt, on one hand, to classify some main problems of the philosophy of mind (as intentionality- the body mind problem- qualia and subjective experience of the world). Οn the other hand, I am trying to formulate a hypothesis for the naturalistic foundation of human mind and intelligence.

Διαβάστε περισσότερα




Heidegger και Τεχνητή Νοημοσύνη

Εργαστήριο Dasein Lab, 2010

Μια εισαγωγή στην Χαϊντεγκεριανή Τεχνητή Νοημοσύνη με αφορμή την μετάφραση στα ελληνικά της εισήγησης του Hubert Dreyfus (2007): «Γιατί Απέτυχε η Χαϊντεγκεριανή Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς για την επιδιόρθωσή της θα πρέπει να γίνει πιο Χαϊντεγκεριανή».

Διαβάστε περισσότερα




Γιατί Απέτυχε η Χαϊντεγκεριανή Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς για την επιδιόρθωσή της θα πρέπει να γίνει πιο Χαϊντεγκεριανή (Μέρος Πρώτο)

Εργαστήριο Dasein Lab, 2010

Στο πρώτο μέρος της εισήγησης του Hubert Dreyfus παρουσιάζεται η προϊστορία και η σχέση της έρευνας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με την φιλοσοφία καθώς και οι αποτυχίες της συμβολικής - αναπαραστασιακής τεχνητής νοημοσύνης και της πρώιμης Χαϊντεγκεριανού τύπου ΤΝ που βασίστηκε στη συμπεριφορά.

Διαβάστε περισσότερα




Γιατί Απέτυχε η Χαϊντεγκεριανή Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς για την επιδιόρθωσή της θα πρέπει να γίνει πιο Χαϊντεγκεριανή (Μέρος Δεύτερο)

Εργαστήριο Dasein Lab, 2010

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης του Hubert Dreyfus, περιγράφονται οι πρώτες -Χαϊντεγκεριανής κατεύθυνσης- προσπάθειες, για τον προγραμματισμό αυτού που ο Heidegger ονομάζει «προχειρότητα» αλλά και για την μετατροπή της θεωρίας για ενταγμένη και ενσώματη νόηση σε εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα




Γιατί Απέτυχε η Χαϊντεγκεριανή Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς για την επιδιόρθωσή της θα πρέπει να γίνει πιο Χαϊντεγκεριανή (Μέρος Τρίτο)

Εργαστήριο Dasein Lab, 2010

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εισήγησης του, ο Hubert Dreyfus παρουσιάζει αναλυτικά τον τρόπο που συνδέεται η χαϊντεγκεριανής κατεύθυνσης μερλωποντιανή θεωρία για την νόηση με την νευροδυναμική θεωρία του Walter Freeman και τα εργαστηριακά ευρήματα της, καθώς και τη σημασία όλων αυτών στην έρευνα υπολογιστικών συστημάτων, που αποφεύγοντας το αδιέξοδο της κλασικής αναπαραστασιακής γνωσιακής προσέγγισης, ενδέχεται να οδηγήσει στην υλοποίηση μιας αυθεντικά Χαϊντεγκεριανής ΤΝ.

Διαβάστε περισσότερα


Top