Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Philosophy Café

18-03-2016 16:05

Το Philosophy Café ξεκίνησε το 2006 από μια μικρή ομάδα διδασκόντων και φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Dasein Café στα Εξάρχεια, με πρωτοβουλία του Διδάκτορος Φιλοσοφίας Άλκη Γούναρη, ο οποίος υπήρξε ο οργανωτής και βασικός συντονιστής των εκδηλώσεων. 

Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στην διευρυμένη του δράση και σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στο ευρύτερο κοινό με ενδιαφέρον στη φιλοσοφία. [Δείτε παρακάτω σχετικά link]

Από τον πρώτο ακόμα χρόνο της λειτουργίας του φιλοξένησε σημαντικούς φιλοσόφους και προσωπικότητες χωρίς να «εγκλωβίζεται» σε συγκεκριμένες φιλοσοφικές, ιδεολογικές ή πολιτικές κατευθύνσεις.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονταν κάθε Τετάρτη απόγευμα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους -καλύπτοντας ουσιαστικά την ακαδημαϊκή περίοδο. Το τυπικό φορμάτ των συναντήσεων ήταν ολιγόλεπτες προγραμματισμένες εισηγήσεις, οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονταν σε συζητήσεις ή και αντιλογίες με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, ειδικών και μη. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη για όλους και η διάρκεια κάθε εκδήλωσης δεν ξεπερνούσε τις δύο ώρες.

Το 2012 οι εκδηλώσεις με τον τίτλο Dasein Philosophy Café μετεγκαταστάθηκαν στον πολυχώρο Άνεσις στην Λ. Κηφισίας όπου και διεξήχθησαν ανελλιπώς μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του Philosophy Café συζητήθηκαν περισσότερα από 150 θέματα φιλοσοφίας τα οποία παρακολούθησαν ή και συμμετείχαν με ανταλλαγή επιχειρημάτων περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες. Εισηγήσεις και παρεμβάσεις έκαναν προσωπικότητες από το χώρο της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των γραμμάτων, πολλοί διδάκτορες φιλοσοφίας αλλά και ψυχίατροι, καλλιτέχνες, μουσικοί θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι κλπ. [Δείτε αναλυτικότερα παρακάτω στο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ]

Το Philosophy Café από την δημιουργία του είχε δυο βασικούς, εξ ίσου σημαντικούς σκοπούς:

  1. Να φέρει την φιλοσοφία κοντά στο ευρύτερο κοινό και να αποτελέσει μια αφορμή αλλά και ένα κίνητρο για το ακροατήριο να «σκέπτεται» (με την φιλοσοφική έννοια του όρου).
  2. Να δώσει την ευκαιρία στην ακαδημαϊκή κοινότητα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια της και να «δοκιμάσει» τα επιχειρήματα, τις θεωρίες και τα ερευνητικά της ευρήματα σε ευρύτερο ακροατήριο, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο το πέρασμα από τον κόσμο των ιδεών, στον πραγματικό κόσμο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρακάτω παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά ορισμένες από τις σημαντικότερες ομιλίες και συζητήσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φιλοσοφικού Καφενείου.


2/5/06 Οικολογία και Κοινωνία. Ομιλητής: Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

16/5/06 Ζωή: Δικαίωμα ή Υποχρέωση. Ομιλητής: Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

23/5/06 Τεχνητή Νοημοσύνη και Συναίσθημα. Ομιλητής: Παναγιώτης Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας.

6/6/06 Βία και Ανυπακοή. Ομιλητής: Γιώργος Πολίτης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

11/10/06 Σύγχρονα ηθικά διλήμματα: Αμβλώσεις και το δικαίωμα στη Ζωή. Ομιλητής: Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

18/10/06 Το δίκαιο του πολέμου. Ομιλητής: Νίκος Προγούλης. Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας

1/11/06 Διαπλοκή- Διαφθορά και Φιλελευθερισμός: Ομιλητές: Μίμης Ανδρουλάκης – Θεοδόσης Πελεγρίνης και Γιώργος Στεφανάκης.

29/11/06 Πορνεία και Πολιτισμός. Ομιλητές: Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Δημοσιογράφος.

6/12/06 Η έννοια του Χρόνου. Ομιλητής: Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ.

13/12/06 Έθνος και Μετανάστες: Ομιλήτρια: Ελένη Λεοντσίνη, Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

21/2/07 Φιλοσοφία και Μουσική: Ομιλήτρια: Ελένη Μανωλακάκη, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών.

7/3/07 Το πρόβλημα της ταυτότητας του προσώπου. Ομιλητής: Πέτρος Σταθάκος, Δρ. Ψυχολογίας.

21/3/07 Το τέλος της Φιλοσοφίας. Ομιλητής: Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ.

28/3/07 Το τέλος της Ηθικής. Ομιλητής: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4/4/07 Το τέλος των Θρησκειών. Ομιλητές: Παναγιώτα Παπαϊωάννου, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Άλκης Γούναρης, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

2/5/07 Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Ομιλητής: Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας.

14/11/07 Η φυσικομαθηματική και φιλοσοφική έννοια του Χάους, και η παρουσία του στην καθημερινή μας ζωή. Ομιλητής: Απόστολος Δοξιάδης, Συγγραφέας.

21/11/07 Η αισθητική του Χάους. Ομιλήτρια: Μαρίκα Θωμαδάκη, κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια σημειολογίας.

5/12/07 Η νέα επιστημονική θέση για την ψευδαίσθηση του θεού. Ομιλητής: Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ.

19/12/07 Η καθημερινότητά μας με ή χωρίς θεό. Ομιλητής: Νίκος Δήμου, Συγγραφέας.

20/2/08 Τι Είναι Επιστήμη: Εισαγωγή στη Φιλοσοφίας της Επιστήμης και διασάφηση των διακρίσεων Επιστήμης και Ψευδοεπιστήμης. Ομιλητής: Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ.

12/3/08 Νέες Προσεγγίσεις στη Φιλοσοφία του Ludwig Wittgenstein. Ομιλητής: Μίλτος Θεοδοσίου, Συγγραφέας.

19/3/08 Tractatus Logico Philosophicus: Η Ανεμόσκαλα. Ομιλητής: Πάρις Μπουρλάκης, Δρ. Φιλοσοφίας.

26/3/08 Φιλοσοφία και Οικονομία: Θεωρίες της Οικονομικής Αξίας. Εισήγηση: Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Δρ. πολιτικής οικονομίας, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

2/4/08 Οικονομικός Φιλελευθερισμός. Ομιλητής: Δημήτρης Σκάλκος, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος.

9/4/08 Μια Κριτική Ματιά στο Θεσμό της Ιδιοκτησίας. Ομιλητής, Νίκος Προγούλης, υπ. Δρ. Φιλοσοφίας.

16/4/08 Είναι η Οικονομία Επιστήμη; Εισηγητής: Γιάννης Βαρουφάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

14/05/08 Μάης του '68 - Πολιτική Φιλοσοφία και Επαναστατική Δράση. Ομιλητές: Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Καβουνίδης, Ηλίας Ιωακείμογλου, Σώτη Τριανταφύλλου.

28/05/08 Η σημασία του Μάη του '68 για τη ριζοσπαστική πολιτική σκέψη μέχρι σήμερα. Ομιλητής: Σάββας Μιχαήλ.

05/11/08 Φιλοσοφία και Ναρκωτικά: Οντολογικά και Ηθικά ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά με έμφαση στην κοινωνική αιτιότητα του προβλήματος. Ομιλητές: Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης 18 άνω, Γιώργος Τσιαντής, Δρ. Φιλοσοφίας.

12/11/08 Βέβηλον και ηθικόν: Μια περιπλάνηση στο μανικόν του έρωτα! Εισηγήτρια: Μαρίκα Θωμαδάκη, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/11/08 Sex και Διαστροφές: Ομιλητές: Δούκας Καπάνταης, Δρ. Φιλοσοφίας και Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, Άλκης Γούναρης, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

3/12/08 Το Πρόβλημα Νου –Σώματος. Εισηγητής: Στάθης Ψύλλος, καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης του τμήματος ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

14/01/09 Συνείδηση και Τεχνητή Νοημοσύνη: Εισηγητής: Γιάννης Κόντος, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

21/01/09 Γλώσσα και Νόηση. Ομιλήτρια: Παναγιώτα Παπαϊωάννου, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

04/02/09 Ο Φρίντριχ Χάγιεκ και ο Σύγχρονος Φιλελευθερισμός. Ομιλητές: Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος, Δημήτρης Δημητράκος, ομότιμος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

11/2/09 Δίκαιο, Κανόνες και Πρακτικός Λόγος. Εισηγητές: Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης, δρ. Φιλοσοφίας του Δικαίου και Νίκος Στυλιανίδης, δρ. Θεωρίας του Δικαίου.

18/02/09 Το Υποκείμενο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εισηγητής: Ηλίας Παπαγιανόπουλος, διδάσκων Πολιτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

4/03/09 Σκοποί και Λειτουργίες της Ποινής. Εισηγητής: Βασίλης Καρύδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

18/03/09 Aναρχική Ουτοπία, Η υπόθεση Casas Viejas. Εισηγητής: Γιώργος Πολίτης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

13/05/09 Επιστήμη και Αλήθεια. Ομιλητής: Στάθης Ψύλλος, καθηγητής του ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ.

20/05/09 Τέχνη, Αιτιακότητα και Αλήθεια. Ομιλήτρια: Πατρίτσια Κολαΐτη, ποιήτρια και θεωρητικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University College of London.

25/11/09 Nietzsche: Λόγος, Εικόνα, Μουσική στη Γέννηση της Τραγωδίας. Ομιλητής: Διονύσης Καββαθάς, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

27/01/10 Φιλοσοφία, Επιστήμη και Αλήθεια. Εισηγητής: Θεοδόσης Πελεγρίνης. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

03/02/10 Ντε Σαντ: Η Ηθική του Κακού και η Γαλλική Επανάσταση. Εισηγητής: Αιμίλιος Μεταξόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

24/02/10 Αιτιακός Πλουραλισμός: Εξετάζοντας μια Μεταφυσική θεώρηση της Αιτιότητας. Εισηγητής: Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης, τμήματος ΜΙΘΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών.

10/3/10: Ανθρώπινη νόηση: 10,000 χρόνια πριν και μετά το 2010. Εισηγητής: Πέτρος Τζελεπίδης, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων, PhD, FCybS.

14/4/10 Ηθικά Διλήμματα της Σύγχρονης Τεχνολογίας. Oμιλητής: Γιώργος Τσιαντής, δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

21/04/10 Sex, Σοκολάτα και Guernica: Αιτιότητα και Αισθητική Εμπειρία. Εισηγήτρια: Πατρίτσια Κολαϊτη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University College of London.

28/04/10 Η Έννοια του Κοινωνικού Συμβολαίου στη Πολιτική Θεωρία. Εισηγητής: Χάρης Βλαβιανός, Καθηγητής Ιστορίας των Ιδεών στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας.

20/10/10 Διάλογος περί Κεντρικών Ηθικών Ερωτημάτων. Ομιλητής: Άρης Κουτούγκος, καθηγητής Φιλοσοφίας.

8/12/10 Τα καταραμένα δικαιώματα του ανθρώπου. Ομιλητής: Γρηγόρης Βαλλιανάτος, δημοσιογράφος και ακτιβιστής.

15/12/10 Θρησκεία και Επιστήμη. Εισηγητής: Πέτρος Τζελεπίδης, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων, PhD, FCybS.

22/12/10 Περιβαλλοντισμός, αυταξία ή συμπαράμετρος; Εισήγηση: Γιώργος Πολίτης, λέκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

19/1/11 Τα Πάθη στη Φιλοσοφία. Εισήγηση: Γιάννης Πρελορέντζος, Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

26/1/11 Τα Πάθη στη Φιλοσοφία (συνέχεια): σχετικά με τα κοινωνικά πάθη. Εισηγητής: Σπύρος Τέγος, Λέκτωρ Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

2/2/11 Η πολιτική σημασία της δίκης του Σωκράτη: Είναι υποχρεωμένος ο πολίτης να υπακούει στους νόμους; Εισηγητής: Χάρης Βλαβιανός, Καθηγητής Ιστορίας των Ιδεών στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας.

2/3/2011: Ανθρώπινη και Τεχνητή Νοημοσύνη: Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εισηγητής: Νίκος Ψαρρός, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Λειψίας.

9/3/11: Επιστημονικός Δυισμός και η Αρωγή της Φιλοσοφίας στην Επιστημονική Μελέτη του Νου. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Μουτούσης, Επίκουρος Καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, τμήματος ΜΙΘΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών.

16/3/2011: Heidegger, Νευροεπιστήμες και η Απαλλαγή από την Καρτεσιανή Πλάνη. Εισηγητής: Άλκης Γούναρης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

23/3/2011: Συγκριτική Κριτική των Κύριων Θεωριών Συνείδησης και μία Νέα Πρόταση: Θεωρία του Ηomo. Εισηγητής: Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης, PhD, FCybS, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων.

06/4/2011 Το οντολογικό status του έρωτα στην πραγματεία ΙΙΙ.5 του Πλωτίνου. Εισηγητής: Δημήτρης Βασιλάκης, υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Ερευνητής του King's College στο Λονδίνο.

18/05/11 Νόμιμο και Ηθικό. Εισηγητής: Ανδρέας Μάνος, καθηγητής Φιλοσοφίας, πρόεδρος Ε.Ε.Η.

25/1/12 Φιλοσοφία των Επιστημών Εγκεφάλου και Νου. Εισηγητής: Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης, PhD, FCybS.

9/2/12 Οι σύγχρονες εξελίξεις της Ιδιοκτησίας και η ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής πορείας. Εισηγητής: Νίκος Προγούλης, υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

23/2/2012 - 8/3/12 Αξιολογικά Συστήματα στις Καθημερινές Πράξεις (βραχυχρόνιο σεμινάριο). Εισηγητής: Άλκης Γούναρης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

8/3/12 Το Πρόβλημα του Όντος στον Αριστοτέλη. Εισηγητής: Δούκας Καπάνταης, Ερευνητής της Ακαδημίας.

15/3/12 Υπολογιστική Αφηγηματολογία. Εισηγητής: Γιάννης Κόντος, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Πανεπιστημίου Αθηνών.

22/3/12 Τι Είναι μια Ανθρωπολογία του Ιερού; Εισηγητής: Φώτης Τερζάκης, συγγραφέας.

5/4/12 Το Ζήτημα της Πολιτικής Ανυπακοής στην Εποχή της Κρίσης. Εισηγητής: Γιώργος Πολίτης, Λέκτωρ Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

30/1/13 Η τέχνη στην εποχή της κρίσης: η νεοελληνική δημιουργία και η σχέση της με τα παγκόσμια κέντρα αναφοράς. Συζητούν: Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών, Μίνα Τσάκαλου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

6/2/13 Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδόμηση, σε απλά ελληνικά. Συζητούν: Γεράσιμος Κακολύρης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευτύχης Πυροβολάκης, Διδάσκων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

13/2/13 Ανθρώπινα δικαιώματα: η φιλελεύθερη και η αριστερή οπτική. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, συζητάει με τον Διονύση Γουσέτη, Δημοσιογράφο και τον Δημήτρη Μπελαντή, Δικηγόρο.

20/2/13 Ερωτική λογοτεχνία ή Πορνογραφία; Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητάει με τον Δούκα Καπάνταη, Συγγραφέα – Ερευνητή Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών.

27/2/13 Φιλοσοφία, Επιστήμη και Τεχνολογία στην αυγή των Νεότερων Χρόνων. Συζητούν: Βύρων Καλδής, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΑΠ – Γιώργος Στείρης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ.

6/3/13 Τεχνολογία: πρόβλημα ή λύση; Μια φιλοσοφική διερεύνηση. Συζητούν: Νίκος Δήμου, Συγγραφέας – Άλκης Γούναρης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

13/3/13 Οικονομία και Δικαιοσύνη: αξίες και πολίτες στην Ευρώπη της κρίσης. Συζητούν: Αρίστος Δοξιάδης, Οικονομολόγος – Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου Πανεπιστημίου Paris X Nanterre.

20/3/13 Το Καλό και το Κακό καθεαυτό: μια ιστορική και μεταφυσική διερεύνηση. Συνομιλούν Ζήνων Τσικρικάς, Δρ. Φιλοσοφίας και Παναγιώτης Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας. Τη συζήτηση συντονίζει η Αγγελική Βασιλοπούλου, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

27/3/13 Θέατρο και Λογοτεχνία: Ο ρόλος του μυθιστορήματος στη σύγχρονη τέχνη. Συνομιλούν: Στάθης Λιβαθινός σκηνοθέτης, και Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Κάτια Γούσια, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

3/4/13 Καλοί τρόποι και ηθική στο Διαφωτισμό: από την αστική ευγένεια στον σύγχρονο “ευπρεπή” δημόσιο λόγο. Ο Σπύρος Τέγος, Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συζητάει με την Γιούλη Παπαϊωάννου, Διδάκτορα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

17/4/13 Διεπαφές Οικονομίας και Ηθικής. Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, εισηγείται το θέμα και συζητά με τα μέλη του φιλοσοφικού καφενείου. Συντονίζει, η Αγγελική Βασιλοπούλου, υπ. διδάκτωρ φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

22/1/14 Μονταίνι: Προτιμώ οι συναναστροφές μου με τις γυναίκες να έχουν ιδιωτικό κάπως χαρακτήρα. Ομιλητής: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Μονπελλιέ Paul Valéry, Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας.

29/1/14 Ηδονοκρατία και Αγαθό στον Πλάτωνα. Ομιλητής: Πάνος Δήμας, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου του Όσλο.

05/2/14 Ζώντας ή βιώνοντας; Συζητώντας πολιτικές του βίου. Ομιλητής: Θεοφάνης Τάσης, Λέκτωρ φιλοσοφίας στο Alpen -Adria Universität Klagenfurt.

12/2/14 Ο Μηχανισμός Αντικυθήρων, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ομιλητής: Ξενοφών Μούσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος. Διευθύνει το Εργαστήριο Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

19/2/14 Η αμοιβαιότητα στη θεωρία της διεθνούς πολιτικής και η cas extraordinaire της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομιλητής: Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

26/2/14 Έναρξη Εργαστηρίου με θέμα: «Η Επόμενη Μέρα». Μια σειρά διαλέξεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να περιγράψουν το πώς θα μπορούσε να είναι «η επόμενη μέρα» αν το σημερινό σύστημα κατέρρεε. Οργανωτής: Νίκος Προγούλης, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ. Εισαγωγή: Νίκος Προγούλης, Άλκης Γούναρης και Κώστας Χρήστου. Προσκεκλημένος ομιλητής: Πέτρος A.M. Τζελεπίδης, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων.

05/3/14 Η Επόμενη Μέρα: (Vol. Ι): Συμμετοχική Δημοκρατία και Συμμετοχική Οικονομία. Ομιλητές: Γιώργος Τσακαλίας, Πολιτικός Μηχανικός, Νίκος Προγούλης Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών –Οικονομολόγος.

12/3/14 Η Επόμενη Μέρα (Vol. ΙΙ): Η Λογική της Ιστορίας και η προοπτική ενοποίησης της ανθρωπότητας». Ομιλητής: Δημήτρης Πατέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

19/3/14 Η Επόμενη Μέρα (Vol. ΙΙΙ): Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στη Λογική. Ομιλητής: Γιώργος Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής.

26/3/14 Η Επόμενη Μέρα (Vol. ΙV): Μια Φιλελεύθερη Ατζέντα. Ομιλητής: Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών, Τμήματος ΜΙΘΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών.

02/4/14 Ισότητα και διαφορά. Το πρόβλημα της δικαιοσύνης από μια φιλοσοφική σκοπιά. Ομιλητής: Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

09/4/14 Η διαλεκτική φιλοσοφία της ποπ μουσικής: Από τους Beatles στο Παγκοσμιοποιημένο Χωριό». Συνομιλούν: Δανάη Βλάχου, επικοινωνιολόγος –εικαστικός, Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας –μουσικός συντάκτης.

12/11/14 Crash Test: ο ρατσιστής που κρύβουμε μέσα μας. Η Άννα Λυδάκη, Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλάει για τους Τσιγγάνους και το φαινόμενο του πολιτισμικού ρατσισμού.

19/11/14 Φτώχεια, Ανάπτυξη και Πείνα. Ομιλητής: Πέτρος Α.Μ Τζελεπίδης, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων.

26/11/14 Πολιτική και Θρησκεία: σχηματισμός ακραίων και απάνθρωπων μορφών πολιτικής και θρησκευτικής ταυτότητας. Ομιλητής: Αντώνης Παπαρίζος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της θρησκείας του Παντείου Πανεπιστημίου.

03/12/14 Τεχνοεπιστήμη: Ηθικές της θεωρήσεις και οι προβληματικές στρεβλώσεις του θετικισμού. Ομιλητής: Ιωάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Τεχνολογικής και Φιλοσοφικής Θεώρησης της Τεχνοεπιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

10/12/14 Χριστιανικός Αναρχισμός. Ο Alex Christoyannopoulos, Senior Lecturer in Politics and International Relations του Πανεπιστημίου Loughborough της Αγγλίας, συνομιλεί με τονΓιώργο Ν. Πολίτη, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

17/12/14 Παιδεία και Οικονομική Κρίση: Το πρόβλημα της επιλεκτικής εκπαίδευσης. Ομιλητής: Βασίλειος Αρβανίτης, Εκπαιδευτικός, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

14/01- 11/02/15 Εργαστήριο Βιοηθικής: Μια σειρά διαλέξεων και συζητήσεων, που θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν σύγχρονα προβλήματα εφαρμοσμένης ηθικής των επιστημών της υγείας:
Εισηγητές:
14/1/15 Αλκιβιάδης Γούναρης (εισαγωγή στην οντολογία της υγείας)
21/1/15 Γιώργος Λάμπρου, Ερευνητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (γονιδιακοί έλεγχοι και παρεμβάσεις: the Angelina effect)
28/1/15 Φερενίκη Παναγοπούλου Κουντατζή, Δρ. Ν., Ειδική Επιστήμων ΑΠΔΠΧ (το πρόβλημα της ακούσιας πατρότητας),
4/2/15 Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ (κλωνοποίηση των ανθρώπων)
11/2/15 Προβληματισμοί Βιοηθικής, Αποτελέσματα Εργαστηρίου – Συζήτηση με την Γιούλη Παπαϊωάννου.

18/02/15 Στα όρια της αισθητικής: Ιστορία και επιστημολογία ενός αμφισβητούμενου φιλοσοφικού κλάδου. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Πρώιμος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και κριτικός τέχνης.

25/02/15 Υπάρχει μη γλωσσικό νόημα;. Ομιλήτρια: Ελένη Μανωλακάκη Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Τμήματος ΜΙΘΕ Πανεπιστημίου Αθηνών.

04/03/15 Ο Canguilhem πριν το Κανονικό και Παθολογικό. Ομιλητής: Στάθης Βέλτσος, Χημικός, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών.

11/03/15 Υπάρχει Αλήθεια στα Μαθηματικά;. Ομιλήτρια: Δήμητρα Χριστοπούλου, Λέκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

18/03/15 Γνώση - Φυσική γλώσσα. Ο Γιάννης Μαΐστρος, καθηγητής ρομποτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνομιλεί με την Γιούλη Παπαϊωάννου, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

01/04/15 Ο Ρομαντισμός, χωρίς ρομαντική διάθεση. Ομιλήτρια: Ξανθή Ασημακοπούλου, Φιλόλογος, υπ. Δρ. Φιλοσοφίας..

04/11/15 Γιατί φιλοσοφούμε; Ένας απολογισμός για τα 10 χρόνια φιλοσοφικού καφενείου και ιδέες για το μέλλον. Συζητούν: Άλκης Γούναρης - Γιούλη Παπαϊωάννου.

11/11/15 Γιατί φιλοσοφούμε; Ο φιλόσοφος ως κοινωνικός οραματιστής. Συζητούν: Νίκος Προγούλης - Φώτης Τερζάκης.

18/11/15 Γιατί φιλοσοφούμε; Ο φιλόσοφος ως ενεργό πολιτικό ον. Συζητούν: Γιώργος Πολίτης - Παναγιώτης Πέρρος.

25/11/15 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Ζεϊμπέκης, θέτει το ερώτημα: Είναι ο άνθρωπος ορθολογικό ον;

02/12/15 Εισαγωγή στη φιλοσοφία της φύσης. Εισηγείται και συζητά με το κοινό ο Παύλος Κλιματσάκης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Βόννης.

09/12/15 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ο Στάθης Ψύλλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, παρουσιάζει το θέμα: Από τις δυνάμεις στους νόμους της φύσης και πάλι πίσω.

16/12/15 Η νιτσεϊκή γενεαλογία της ηθικής και η ανθρωπιστική κρίση: το υπό-χρεο υπο-κείμενο. Εισηγείται και συζητά με το κοινό ο Θανάσης Λάγιος, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

13/01/16 Ο πολιτικός άνθρωπος στο έργο του Κωστή Παπαϊωάννου. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της, η Γιώτα Βάσση, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, παρουσιάζει και συζητά με το κοινό.

20/01/16 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Λογικής του ΕΚΠΑ παρουσιάζει το θέμα: Η Αριστοτέλεια συλλογιστική.

27/01/16 Η φρεγκεανή επανάσταση στη λογική. Ο Δούκας Καπάνταης, Ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών, εισηγείται και συζητά με το κοινό.

03/02/16 Κάλλος και αισθητική της συμπεριφοράς στην Αναγέννηση. Εισηγείται και συζητά με το κοινό ο καθηγητής Γεώργιος Στείρης.

10/02/16 Κοινωνικές επιστήμες και ελευθερία: το πρόβλημα της κανονιστικότητας. Εισηγείται και συζητά με το κοινό ο Θοδωρής Δημητράκος, Διδάσκων στο ΕΑΠ.

17/02/16 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ο Σταύρος Ιωαννίδης, Δρ. Φιλοσοφίας, παρουσιάζει: Από τους μηχανισμούς στις διαδικασίες: Προς μια μεταφυσική των βιολογικών συστημάτων.

24/02/16 Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Και χίλιοι ήχοι; το (οπτικό) νόημα της μουσικής, όχι μόνο του κινηματογράφου. Παρουσιάζει: Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Γκαίτε Φρανκφούρτης.

02/03/16 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ο Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, Στασινός Σταυριανέας, συζητά για τα βιολογικά έργα του Αριστοτέλη.

09/03/16 Περί της Ψυχής και των παθών της στη Στωική Φιλοσοφία. Εισηγητής: Πάνος Ηλιόπουλος, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ΜΔρ. ερευνητής Πανεπιστημίου Μαδρίτης.

16/03/16 Η ναυτία του Σαρτρ και η συνείδηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίλεκτοι προσκεκλημένοι συζητούν με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή, Γιάννη Κόντου.

23/03/16 Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφίας της Επιστήμης, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαθηματικού Τμήματος ΕΚΠΑ, Δήμητρα Χριστοπούλου, εξετάζει: Τα διλήμματα του Paul Benacerraf στη φιλοσοφία των μαθηματικών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στα παρακάτω λινκ θα βρείτε ορισμένα δημοσιεύματα για το Philosophy Café.

https://www.bookpress.gr/
http://www.athinorama.gr/
https://www.bookpress.gr/politismos/
http://www.antinews.gr
http://www.athensvoice.gr/
http://lectures-in-athens.blogspot.com
https://www.lifo.gr/
https://myfilosofer.wordpress.com
https://www.artandlife.gr/
http://betabug.ch/
https://www.facebook.com/DaseinLab/



Top