15 χρόνια Book Press – Οι 15 κριτικές ελληνικής πεζογραφίας που διαβάστηκαν περισσότερο
Μια από τις σπάνιες κριτικές λογοτεχνικών κειμένων του Άλκη Γούναρη ανάμεσα στα δημοφιλέστερα σε αναγνωσιμότητα κείμενα της BOOK PRESS
The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle
Το Ινστιτούτο Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος« διοργανώνει μονοήμερο συνέδριο για την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο "The Lyceum Project" στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου 2024.
Digital World Summit Greece 2024 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διοργανώνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα, ετήσιο συνέδριο με θέμα “Shaping the Future of AI”. Κεντρικοί ομιλητές της διοργάνωσης θα είναι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος.
Young Aristos: Ο πρώτος Εκπαιδευόμενος Φιλόσοφος ΑΙ στο peoplenews.gr
O Young Aristos είναι έτοιμος να μιλήσει μαζί σας για φιλοσοφία. Με πεδία ειδίκευσης την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και βασικές γνώσεις στην Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης, ο νεαρός φιλόσοφος συγκεντρώνει ένα μέρος του εκπαιδευτικού υλικού του μεταδιδακτορικού ερευνητή του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Δρ. Άλκη Γούναρη, ο οποίος παραμετροποίησε τις δυνατότητές του και συνεχίζει να τον μαθαίνει εμπλουτίζοντας την βάση δεδομένων του με εξειδικευμένο διδακτικό περιεχόμενο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.
Γνωμοδότηση για τις Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ανακοίνωσε τη δημοσίευση Γνώμης για τις Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ελληνικό κείμενο που ασχολείται επισταμένως με το εξειδικευμένο ζήτημα του αντικτύπου της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών ΤΝ στην υγεία. Το θέμα είναι άκρως επίκαιρο, στο μέτρο που στη χώρα μας αφενός αναπτύσσονται αξιοσημείωτες σχετικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, αφετέρου ολοένα και περισσότερες εφαρμογές ΤΝ καθιερώνονται στην κλινική πράξη.
Μια Εισαγωγή στα Προβλήματα Ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας –Νέας Χαλκηδόνας και η Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρυσάνθη Κεχρολόγου, διοργανώνουν διαδικτυακά τη Δευτέρα 22-1-24 στις 7μ.μ. τον έκτο κύκλο διαλέξεων φιλοσοφίας με κύρια θεματική : Φιλοσοφία και Τεχνητή Νοημοσύνη.
Θα μας πάρει η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δουλειά;
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να μας απαλλάξει από κουραστικές εργασίες και να μας προσφέρει ελεύθερο χρόνο; Ή μήπως θεωρείτε πως θα μας πάρει τη δουλειά «βίαια» και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση επαγγελμάτων και φτώχεια; Ποιο από τα δύο σενάρια είναι πιθανότερο;
Στο Athens Science Festival την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 09:00 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Θα μας πάρει η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δουλειά;»,
«Η Σοφία στο Σχολείο» στο Athens Science Festival 2023
Το Εργαστήριο Φιλοσοφία - Διακυβέρνηση - Οικονομία, PPΕ Lab, του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σας προσκαλεί στα διαδραστικά Εργαστήρια Φιλοσοφίας για Παιδιά, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στις 17.00 με 19.00 στο Αthens Science Festival.
Η διοργάνωση εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η Σοφία στο Σχολείο», για την εισαγωγή της Φιλοσοφίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ.
Συγκρότηση Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής
Με απόφαση της Ολομελείας της, τον Απρίλιο 2023, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (ν. 4780/2021) συγκρότησε στις 30 Μαίου 2023 με ομόφωνη απόφαση την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό να συνδράμει με εισηγήσεις στο έργο της ΕΕΒ&Τ και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση Συστάσεων, Γνωμών και Εκθέσεων για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στις ηθικές προεκτάσεις των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Φύλακες άγγελοι και εξολοθρευτές: Η βία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ομιλία των Άλκη Γούναρη και Γιώργου Κωστελέτου στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με θέμα Η ΒΙΑ την Δευτέρα 20 Μαρτίου 18:00-20:00 στο auditorium της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Χαιρετίζουν: Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ [20.03.2023]
Όψεις της Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας - Διερευνώντας το αξιακό τοπίο της Τεχνοεπιστήμης
Σε αυτόν το συλλογικό τόμο, που επιμελήθηκαν ο Κώστας Θεολόγου (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ) και η Ευγενία Τζαννίνη (Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ), οι Άλκης Γούναρης και Γιώργος Κωστελέτος (ΕΚΠΑ) διερευνούν τα φιλοσοφικά, λογικά και επιστημολογικά προβλήματα στην ακαδημαϊκή υποστήριξη της απόδοσης ηθικού καθεστώτος στα αυτόνομα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Με παράδειγμα εργασίας τα αυτόνομα οπλικά συστήματα οι συγγραφείς εξετάζουν κριτικά τους συνήθεις τρόπους προσέγγισης των ερωτημάτων σχετικά με την «αυτόνομη λήψη αποφάσεων» και την «ευθύνη» των συστημάτων αυτών, υιοθετώντας εν τέλει μια σκεπτικιστική στάση. [Ελληνοεκδοτική, 2022]
Δημιουργικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών πραγματοποιούν μέσα από αλληλεπιδραστικά, εικαστικά και μουσικά παραδείγματα μια «ζωντανή» διερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης και θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα αισθητικά, ηθικά, νομικά και θεσμικά προβλήματα που εγείρονται. Η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2022.
Batman & Kant. Εικονογραφώντας την καινοτομία: Kόμιξ επιστήμη και τεχνολογία
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, οργανώνει 3 συζητήσεις πάνω στα πολύπλευρα ηθικά, φιλοσοφικά και οικολογικά ζητήµατα που ανακύπτουν σε ένα µέλλον όπου η κυριαρχία επιστήµης & τεχνολογίας τείνει να καθορίσει την πορεία του ανθρώπου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διερεύνηση που αντλεί στοιχεία από 3 ιστορίες, οι οποίες µε τη δύναµη της εικονοποίας και την ιδιαίτερη αφηγηµατική τέχνη των ΚΟΜΙΞ κατορθώνουν να επαναπροσεγγγίσουν από µια διαφορετική οπτική, θεµελιώδη διαχρονικά και καινοφανή ερωτήµατα αλλά και αρχέγονους µύθους. Η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2022.
Me and AI: The Students’ Sessions 2022
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του τμήματος φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το ΠΜΣ «Φιλοσοφία» του ΕΚΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Deree, διοργανώνουν το Me and AI: The Students’ Sessions 2022 την πρώτη φοιτητική διημερίδα με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 13 Μαΐου 2022 και ώρα 16:00 με 20:00 στο Campus του Κολλεγίου, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή. Αίθουσα: ACG Events Hall (στο άνω επίπεδο της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου).
Webinar: Τεχνητή Νοημοσύνη
Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ διοργανώνει webinar με θέμα: Τεχνητή Νοημοσύνη τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, ώρα 10:00-13:00