Σύνδεση
Ξέχασα τον κωδικό μου
Εγγραφή
homestyle
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Τεχνητή Νοημοσύνη: μία Συνανακάλυψη, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

24-11-2020 18:48

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: μία συνανακάλυψη». Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται για το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Η οργάνωση του προγράμματος γίνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (EETN). Συντονιστής είναι ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και μέλος ΔΣ της ΕΕΤΝ.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα διενεργηθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας webex, κάθε Πέμπτη και ώρες 18.00 – 20.00. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Διάρκεια σεμιναρίου: 26 Νοεμβρίου 2020 – 25 Φεβρουαρίου 2021

Περισσότερες πληροφορίες και όροι συμμετοχής ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΔΩ


8η συνάντηση: Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, ώρες 18.00 – 20.00
Ενότητα: Τεχνητή Νοημοσύνη και ηθικά πλαίσια
Ομιλητής: Άλκης Γούναρης

Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μια επισκόπηση των σύγχρονων προβλημάτων 
Στο σεμινάριο θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση των σύγχρονων ηθικών ζητημάτων που εγείρονται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας πάντα ήταν και θα είναι, ταχύτερος από την αποτίμηση των συνεπειών, την ηθική αξιολόγηση και τη θεσμική ρύθμιση του εκάστοτε τεχνολογικού επιτεύγματος. Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης ωστόσο, οι συνέπειες από την σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη ανάπτυξή της, είναι πιθανόν να γίνουν αντιληπτές όταν πλέον δεν θα υπάρχει περιθώριο λήψης περιοριστικών μέτρων ή εφαρμογής κανόνων σχετικά με τον σχεδιασμό και τη χρήση της. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη κατανόηση και η με σαφήνεια διατύπωση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν ή προβλέπεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον, ο διαχωρισμός μεταξύ πραγματικών προβλημάτων και ψευδοπροβλημάτων και η διάκριση της ορθολογικής στάθμισης των κινδύνων από την απορριπτική τεχνοφοβία. Μια εννοιολογική και αξιολογική ταξινόμηση και ιεράρχηση των ζητημάτων αυτών συμβάλει στον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, στην υπεύθυνη στάση ερευνητών και χρηστών, αλλά και στην προληπτική θεσμική θωράκιση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι επωφελείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 


Top