Ο Καφές και η Φιλοσοφία
Συνοδεία ποτού ή καφέ, οι στοχασμοί του Νίτσε, του Πόπερ και του Καντ δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μοιάζει να βγαίνει από άλλες εποχές! Το Dasein στην πλατεία Εξαρχείων προσφέρει στην πελατεία του πέρα από οινοπνευματώδη, ροφήματα, σνακ και... φιλοσοφία! Το πολυσυλλεκτικό στέκι στην καρδιά της Αθήνας έχει βρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έναν ιδιαίτερο ρυθμό με πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπως οι φιλοσοφικές συζητήσεις. Κάθε μήνα, δίνει βήμα σε καταξιωμένους καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι αναλύουν θεματικές ενότητες, ενθαρρύνοντας τον διάλογο με το κοινό.
Το «φιλοσοφικό» cafe είναι ζωντανό, άμεσο, ελεύθερο. Ενας χώρος που θέλει να «δέσει» τη διακίνηση των ιδεών με τη διασκέδαση.
Το ειδικά διαμορφωμένο για τη περίσταση πατάρι του μαγαζιού είναι ασφυκτικά γεμάτο. Φοιτητές, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι συντονίζουν το βλέμμα τους στα πρόσωπα του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, και της Γιούλη Παπαϊωάννου, διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εισηγήσεις
Στις εισηγήσεις τους μιλούν για την αλήθεια και τη συνάφειά της με την επιστήμη. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι αυστηρά ακαδημαϊκή, αλλά απόλυτα κατανοητή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνω αυτές τις ομιλίες», λέει στο «Εθνος» ο κ. Πελεγρίνης, «Η άποψη μου είναι ότι η φιλοσοφία μπορεί να αγγίξει τον καθένα.
Οσο πιο μη ακαδημαϊκός είναι ο χώρος, όσο πιο οικείος είναι τόσο πιο εύκολη είναι η επαφή. Η φιλοσοφία βρίσκεται στην καθημερινότητά μας και, αν είναι κάτι που θέλω να αφήσω όταν θα αποχωρήσω από την ενεργό δράση, είναι να κάνω τη φιλοσοφία πιο οικεία στον κόσμο». Ο καθηγητής δείχνει να δικαιώνεται! Οι θαμώνες συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις, παρατηρήσεις, απορίες. Ενα μικρό πανεπιστήμιο στο ημίφως, με καπνό από τσιγάρα και ποτά στα ποτήρια.
«Ως φοιτητής Φιλοσοφίας οργάνωνα με άλλους παρόμοιες συγκεντρώσεις σε διάφορα καφέ», λέει ο ένας εκ των ιδιοκτητών και υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ο Αλκης Γούναρης. «Αφότου αγοράσαμε το cafe σκεφτήκαμε να διαφοροποιηθούμε και να φιλοξενήσουμε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Στην αρχή οι ομιλητές προέρχονταν από τη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά με τον χρόνο ο κύκλος άνοιξε και ολοένα και περισσότεροι θέλουν να συμμετέχουν».
Στόχος να γνωρίσει ο κόσμος τη φιλοσοφία
Οι φιλοσοφικές συναντήσεις με καταξιωμένους καθηγητές -από το βήμα του Dasein έχουν περάσει πρόσωπα όπως ο Γιώργος Βέλτσος, Στάθης Ψύλλος κ.ά.-, πραγματοποιούντα μία φορά τον μήνα. Τις υπόλοιπες ημέρες τον λόγο παίρνουν οι... ερασιτέχνες. «Πέρα από τους επώνυμους ομιλητές», αναφέρει ο Αλκης Γούναρης, «που συνολικά έρχονται 10-12 τον χρόνο, τις υπόλοιπες μέρες υπάρχει φιλοσοφικό βήμα που μπορεί ο καθένας να ανέβει. Για παράδειγμα ένας φοιτητής, ένας υποψήφιος διδάκτωρ που θέλει να υποστηρίξει μια εργασία του. Λειτουργεί σαν δοκιμαστήριο, ο εκάστοτε ομιλητής αναλύει για περίπου 10 λεπτά την υπόθεσή του και οι λοιποί θαμώνες εκφράζουν την άποψή τους».
Η πρόκληση και για τις δύο πλευρές, καθηγητές και κοινό, είναι κοινή. Να βγει η φιλοσοφία από το ακαδημαϊκό πλαίσιο και να δοκιμαστεί σε μια ευρύτερη βάση. «Ο στόχος μας δεν είναι εκπαιδευτικός, δεν θα αντικαταστήσουμε ένα σεμινάριο. Αυτό που επιθυμούμε», αναφέρει ο ιδιοκτήτης, «είναι να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος προβληματισμός, να γνωρίσει ο κόσμος τη φιλοσοφία, να σκέφτεται πιο δημιουργικά και να διδαχτεί πως η φιλοσοφία μπορεί να έχει εφαρμογή στα καθημερινά του προβλήματα».
«Εκπληκτικό»
Η Κωνσταντίνα Μ. είναι θαμώνας του Dasein. Είναι μητέρα 2 ανήλικων παιδιών, εργαζόμενη, 43 ετών και φοιτήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. «Είναι εκπληκτικό! Μπορώ και παρακολουθώ τις συζητήσεις και να λαμβάνω μέρος ενεργά σε αυτές.
Επιπλέον, οι συζητήσεις με βοηθούν στις εργασίες μου! Είναι πολύ θετικό ότι μπορείς να διδαχτείς μέσα σε έναν χώρο που σου προσφέρει άνεση, να μιλήσεις με το διπλανό σου, να πιεις το ποτό σου, να αστειευτείς και να γνωρίσεις κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα».
Συζητήσεις και σε άλλους χώρους
Το Dasein είναι ένας από τους κρίκους στην αλυσίδα της φιλοσοφίας... Συζητήσεις για παλιούς και νεότερους φιλόσοφους γίνονται και στους πολυχώρους Booze Cooperativa στην Κολοκοτρώνη και Bios στην Πειραιώς, στο Bacaro στη Σοφοκλέους, αλλά και στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Γουλανδρή, ακόμα και στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.
«Εδώ και τρία χρόνια μού έγινε μια πρόταση από το Μέγαρο Μουσικής για μια σειρά διαλέξεων για τη φιλοσοφία. Τους αντιπρότεινα κάτι διαφορετικό», λέει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Θ. Πελεγρίνης.
«Μια παρουσίαση επί σκηνής, μια θεατρική σειρά «Η φιλοσοφία επί Σκηνής». Γράφω θεατρικά κείμενα μέσα από τα οποία αναδεικνύονται μεγάλοι φιλόσοφοι. Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά και στο κοινό υπάρχουν από πρυτάνεις μέχρι νοικοκυρές! Η φιλοσοφία είναι τέχνη, είναι μια διέξοδος του κόσμου».
Πρώτη Δημοσίευση: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10074860